Emil Silvestru – o biografie

Emil Silvestru este considerat o autoritate în domeniul geologiei peşterilor. S-a născut în anul 1954 fiind încă din copilărie interesat de explorarea peşterilor. Studiile doctorale le-a urmat la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, domeniul său major de cercetare fiind carstologia1. Pe lângă peşteri a cercetat şi ale tipuri de relief carstic precum dolinele sau poliile. Aria sa de expertiză include sedimentologia depozitelor clastice, stratigrafia depozitelor carstice, formarea şi funcţionarea reliefului carstic, microclimatul cavernicol, glaciologia, explorare şi prospectare2.

În perioada 1986-1997 Emil Silvestru a lucrat ca cercetător la Institutul de Speologie “Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, primul institut de acest gen din lume, fondat de savantul român Emil Racoviţă în anul 1920. În perioada activităţii sale a publicat un număr de 41 de articole ştiinţifice (unele în colaborare cu figuri importante ale mediului academic românesc, precum Iosif Viehman sau Iustinian Petrescu) în care a scris despre studiile sale privind fenomenele carstice, despre investigaţile asupra Gheţarului de la Scărişoara, propuneri privind clasificarea litogenetică a formelor carstice precum şi propunerea unor unităţi litostratigrafice noi în zona munţilor Apuseni, corespunzătoare periodei Triasic inferior – Jurasic superior3. Începând cu anul 1997 a colaborat ca cercetător cu Creation Ministries International, iar din anul 2002 a emigrat în Canada pentru a se dedica cercetărilor geologice din domeniul Ştiinţei Creaţiei.

Emil Silvestru a fost ateu şi evoluţionist în tinereţea sa, el nefăcând parte dintr-o familie creştină ci crescând sub influenţele ideologiei comunist-atee. După Revoluţia din 1989 a început să Îl descopere pe Dumnezeu inclusiv prin munca sa de cercetător. Studiind frumuseţea, armonia şi inteligenţa din natură, Emil Silvestru a început să accepte faptul că trebuie să existe un Dumnezeu. Ca urmare a convertirii sale la creştinism a dorit să integreze două viziuni în aparenţă contradictorii asupra lumii: milioanele de ani cuprinse în erele geologice şi perspectiva literal-istorică a naraţiunii Creaţiei din Geneza. După o perioadă de cercetare şi studiu a ajuns la concluzia că procesele şi evenimentele geologice observabile azi care au nevoie de foarte mult timp pentru a se derula, pot fi accelerate în condiţii excepţionale, de natură catastrofică, condiţii care au fost asigurate în timpul Potopoului lui Noe. Catastrofa deluviană este înţeleasă ca fiind un fenomen global, nu unul local.

Colaborarea cu Creation Ministries International s-a concretizat prin susţinerea unor seminarii şi prelegeri pe tema Creaţiei, prin redactarea de articole ştiinţifice (atât tehnice cât şi de popularizare a ştiinţei) şi publicarea acestora în reviste creaţioniste precum Journal of Creation şi Creation magazine (Jurnalul Creaţiei şi revista Creaţia), înregistrarea unor DVD-uri iar în 2009 producerea unui documentar de excepţie Darwin: The voyage that shook the world (Darwin: călătoria care a zguduit lumea)4. Acest documentar a fost produs şi ca răspuns la alte producţii care au vizat celebrarea a 200 de ani de la naşterea naturalistului Charles Darwin şi 150 de ani de la publicarea Originii speciilor. Megaproducţia CMI a fost filmată în America de Sud, Marea Britanie, America de Nord, Australia şi Europa fiind caracterizată de Ted Baehr, critic media şi preşedinte al Christian Film and Television Commision (Comisia Creştină de Film şi Televiziune) drept “unul dintre documentarele cel mai bine produse vreodată”.

În perioada 12 – 22 mai 2010 Emil Silvestru se va afla în România pentru promovarea documentarului Darwin: călătoria care a zguduit lumea. Până atunci vă oferim oferim oportunitatea de a asculta două prelegeri susţinute de dr. Emil Silvestru cu ocazia celei mai recente vizite în România, pe 2 aprilie 2006, abordând subiectul Creaţiei şi cel al Potopului. Mulţumim Fundaţiei “Istoria Binecuvântării”5 pentru că ne-a pus la dispoziţie aceste materiale.


Asculta mai multe audio Evenimente


Asculta mai multe audio Evenimente

  1. Teza sa de doctorat se numeşte Stratigrafia și sedimentologia depozitelor clastice din exo– și endocarstul zonei Padiș-Cetățile Ponorului []
  2. ‘Caving in’ to Creation, 20 April 2002 []
  3. Dr Emil Silvestru, Geologist/ karstologist, Biography on CMI official website []
  4. Darwin: The voyage that shook the world []
  5. Fundația Istoria Binecuvântării []

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *