Stephen Hawking despre nasterea universului

“Universul nu a fost creat de Dumnezeu, ci a luat naştere datorită legilor fizicii” titrează site-ul de ştiri HotNews.ro cu referire la o nouă carte a fizicianului Stephen Hawking care va apărea luna aceasta. Ştirea continuă astfel: “Universul a luat naştere datorită acţiunii spontane şi inevitabile a legilor fizicii, iar Divinitatea nu a avut niciun rol in acest proces de creaţie.”

Legile fizice nu puteau să acţioneze spontan înainte de începutul universului deoarece ele pur şi simplu nu existau înainte de universul nostru. Legile fizicii sunt parte a universului fizic. Dacă universul nostru a luat naştere “datorită legilor fizicii” înseamnă că acestea acţionau sau se aflau într-o stare de stand-by în vederea acţiunii şi “înaintea” începutului Universului. Ce anume sau cine a făcut ca aceastea să fie declanşate? Dacă legile fizicii descriu modul în care se petrec evenimente din Universul nostru cum ar putea acestea să existe “înainte” de însăşi existenţa universului? Iar dacă legile fizice ar exista într-adevăr înaintea creării universului nostru înseamnă ca aceste legi fizice sunt tot ceea ce există şi tot ceea ce va exista. Cum pot însă lucrurile abstracte să creeze ceva? Cu alte cuvinte, se pare că Dumnezeu este înlocuit cu sintagma “legile fizicii”.

 

Regiunea centrală a galaxiei Calea Lactee. Credit foto: NASA

 

Versetul 1 al cărţii Geneza spune foarte clar că “La început Dumnezeu a creat cerurile şi pământul”. În teologie şi filosofie se vorbeşte uneori de creaţia din nimic (creatio ex nihilo, frumoasa expresie în limba latină) pentru a afirma actul creator iniţial al lui Dumnezeu. Chiar dacă această poziţie a fost atacată în trecut din cauza faptului că din nimic nu apare ceva în mod spontan, în noua sa carte Hawking spune că “Universul poate lua naştere chiar şi din nimic”, conform HotNews. Noi credem că este mai rezonabil să accepţi că Cineva poate crea ceva din nimic decât să crezi că universul poate apărea spontan din nimic. Aşteptăm cu interes explicaţiile şi ideile din “The Grand Design”.

Stephen Hawking este cunoscut pentru teoria privind găurile negre, gravitaţia cuantică şi pentru poziţia de Lucasian Professor deţinută la Cambridge până în anul 2009 (poziţie ocupată în trecut şi de Sir Isaac Newton).

A apărut universul în mod spontan, din nimic şi prin nimic?

6 thoughts on “Stephen Hawking despre nasterea universului

 1. Prometescu

  Teologia este în mod cert irelevantă. – Fiindcă nu poţi să rezolvi problemele fizicii cu citate din Biblie.

  Reply
 2. Vasile Tomoiaga

  Daca functia teologiei ar fi sa rezolve problemele fizicii nu s-ar mai numi teologie ci fizica. Domeniul primar al teologiei este metafizica. Iar metafizica – adica modul in care intelegem, ne raportam si interpretam ceea ce este fizic si spiritual – este un aspect esential a ceea ce inseamna sa fim oameni, indiferent de convingerile religioase sau nereligioase.

  Reply
 3. Prometescu

  Teologia, la fel ca și metafizica, se bazează pe speculații și iluzii, construind sisteme complexe de dogme, pline de contradicții. Așa se explică faptul că există nenumărate religii și nenumărate *interpretări* asupra lumii “văzute și nevăzute”.

  De asemena, pot presupune că susțineți doar o singură viziune teologică, a unei singure religii, celelalte fiind desigur demonstrabil false…

  Teologia are meritul de a se împotrivi constant progresului științific, chiar dacă unii teologi, mai liberali, afirmă că ”nu există contradicții” între știință și religie – o poziție nesinceră și disimulantă în cel mai bun caz.
  Atât timp cât religiile vor continua să afirme ca adevăr, fără a oferi ca dovezi nimic mai mult decât anecdote – că miracole și evenimente imposibile după legile fizice care guvernează universul au avut loc (sau încă mai au), va exista un conflict între religie și știință. Faptul că mulți credincioși și mulți oameni de știință par mulțumiți de această minciună, nu înseamnă că problema a fost rezolvată.

  Reply
 4. Vasile Tomoiaga

  Stiinta se bazeaza si ea pe speculatii (unde ar fi omul daca ar face fiecare pas doar bazat pe certitudini?), este aproximativa, propune modele pe care in timp le valideaza sau invalideaza, daca este posibil experimental.

  Daca vrei sa ramai pe un teren sigur atunci te rezumi la stiinta descriptiva, nici macar nu faci saltul spre stiinta bazata pe modele.

  Nu cred ca vrei sa fii atat de curajos incat sa propui ca omului ii este de ajuns stiinta, iar filosofia, metafizica, teologia sunt superflue.

  Conceptia crestina, inclusiv a mea despre adevar este ca adevarul ultim este personal, nu abstract, matematic. Adevarul ultim este o Persoana, Isus Cristos, sau chiar Sfanta Treime. Toate celelalte adevaruri inclusiv adevarul stiintific se subordoneaza si sunt incluse in Adevarul Ultim.

  Spui ca “teologia are meritul de a se impotrivi constant progresului stiintific”. Asta este o evidenta exagerare. Stiinta s-a eliberat demult de constrangerile teologice si isi urmeaza linistita drumul trasat de metodologia materialista care o defineste. Intre diferitele teologii contemporane si modele stiintifice exista tensiuni si contradictii, pentru mine nu este ceva de negat. Daca nici crestinii nu au reusit, chiar la scurt timp dupa Cristos, sa se puna de acord, cum se vor pune de acord oamenii de stiinta cu teologii la secole dupa ce calea li s-a despartit.

  Miracolul central pe care il afirma religia mea este Invierea, care ramane cea mai buna explicatie pentru nasterea Bisericii. Daca pentru cei care resping axiomatic posibilitatea miracolelor aceasta posibilitate este eliminata nu este problema mea.

  Reply
 5. liviu

  cine a afirmat prima data ca pamintu ii rotund ? stiinta sau religia ? sau ca aeru are greutate si multe altele care le gasesti in Biblie ?!.religia este stiinta prin revelatie(si nu a gresit pina acum) iar” stiinta “este cunoastere cu ajutoru instrumentelor , care sint continu perfectionate ..poate peste 1000 2000 de ani de exemplu avem binoclu cu care putem sa vedem ingeri .

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *