CS Lewis: Scrisorile lui Sfredelin

Apostolul Iacov scria în epistola sa: “Şi dracii cred [că Dumnezeu este] şi se-nfioară”1.

CS Lewis s-a folosit din plin de înclinaţia sa către povestirile fantastice (vezi seria Narnia) pentru a explora strategiile drăceşti prin care cel rău încearcă să corupă omul şi să îl ţină departe de Dumnezeu. Rezultatul s-a concretizat admirabil în volumul The Screwtape letters tradus în limba română pentru prima dată în 1993 sub numele de Scrisorile lui Zgândărilă2 şi în 2003 cu titlul Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr3. După o lungă perioadă în care volumul a fost epuizat, editura Humanitas a lansat în luna iulie a acestui an o nouă ediţie. În Sfaturile unui diavol… CS Lewis imaginează cu multă înţelepciune şi umor lupta spirituală din perspectiva unui drăcuşor care are misiunea de a corupe un tânăr creştin. Micul diavol beneficiază de tacticile recomandate de un drac mai bătrân, fapt care deconspiră în mod savuros modalităţile în care suntem atacaţi şi punctele cheie în care falimentăm în relaţia cu Dumnezeu.

În lumea noastră însetată după spiritual, dar uneori şi prea încruntată din cauza vieţii pe care ne-am creat-o, cartea nu doar conştientizează de locurile în care trebuie să dăm atenţie calităţii vieţii noastre ci ne aduce şi un zâmbet pe buze. Deşi o satiră, cartea este mortal de serioasă.

Clive Staples Lewis (1898-1963) a fost unul dintre cei mai influenţi intelectuali creştini ai secolului trecut. A lăsat o operă bogată în ceea ce priveşte literatura fantastică, teologia populară şi apologetică. A fost fellow de literatură engleză la Oxford până în 1954 când a devenit profesor de literatură medievală şi renascentistă la Cambridge.

  1. 2:19, Sfânta Scriptură, traducerea Cornilescu []
  2. Editura Logos, traducerea Mirela Rădoi []
  3. Editura Humanitas, traducerea Sorana Corneanu []

1 thought on “CS Lewis: Scrisorile lui Sfredelin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *