Chiar a fost decoperit un nou Pamant?

Portalul de ştiri Descoperă.ro anunţă că a fost identificată o planetă asemănătoare planetei Pământ care este “primul corp extrateresru cu potenţial de habitat uman”. Planeta se numeşte Gliese 581 g şi a fost descoperită cu ajutorul telescopului Keck 1 din Hawaii după o căutare de 11 ani. Se pare că această planetă este situată în zona locuibilă circumstelară şi ar putea adăposti apă lichidă la suprafaţa ei.

Comparaţie între sistemul Gliese 581 şi sistemul solar. Imagine: National Science Foundation/ Zina Deretsky

Jay Richards şi Guillermo Gonzalez au aratăt în cartea lor Planeta Privilegiată1 că sunt necesare o serie de condiţii minime cumulative pentru ca viaţa să poată exista pe planeta Pământ, ca de exemplu:
– planeta trebuie să se afle în zona locuibilă a stelei pe care o orbitează
– planeta să fie de mărimea pe care o are Pământul
– apa lichidă trebuie să fie prezentă la suprafaţa planetei
Aceste condiţii sunt menţionate cu referire la Gliese 381 g şi în articolul Descoperă iar altele se pot găsi în sumarizarea documentarului Planeta privilegiată.

Însă care este problema cu acestă euforie a descoperirii unei planete asemănătoare cu Terra? Cert este că aşteptările sunt mari întrucât s-au investit (irosit?) mulţi bani în aceste cercetări. În primul rând, faptul că o planetă a fost descoperită în zona locuibilă a unei stele nu înseamnă în mod obligatoriu că pe acea planetă există viaţă. Mai mult, prezenţa apei lichide nu este o certitudine pe Gliese 581 g. Şi ce se poate spune despre compoziţia atmosferică a planetei având în vedere că şi aceasta este o condiţie limitativă a prezenţei vieţii? În plus, planeta pare a avea un climat puţin propice vieţii (cel puţin pe o parte a sa) având în vedere că aceeaşi faţă a sa este orientată permanent spre steaua ei: “o emisferă a acesteia se găseşte permanent orientată spre lumină, cealaltă fiind definitiv cufundată în beznă”. Aşadar nu cumva se aşteaptă prea mult de la planetele habitabile extaterestre? Folosirea epitetului de “habitabilă uman” este puţin hazardată având în vedere că Gliese se află la o distanţă de 20 de ani-lumină de planeta Pământ. Oare se aşteaptă editorii să fie prezentă viaţă extraterestră inteligentă? De unde siguranţa (sau speranţa) că “multe altele planete similare asteapta sa fie descoperite in Univers”?

Jay Richards atrage atenţia în legătură cu această descoperire în articolul său “Reporterii ar trebui să renunţe să strige <Viaţă!>2 că Marte şi Venus sunt mult mai asemănătoare planetei Pământ decât oricare altă planetă extrasolară şi cu toate acestea niciuna dintre ele nu adăposteşte viaţă. Apoi, chiar dacă o planetă  îndeplineşte toate condiţiile pentru existenţa vieţii nu înseamnă ca acolo va exista viaţă. “Există o diferenţă între condiţii necesare şi suficiente”, a scris Richards.

Planeta Albastră

 1. The Privileged Planet: How Our Place in the Cosmos is Designed for Discovery, 2004, Regnery Publishing []
 2. Science Reporters Should Quit Crying “Life!” – posted September 30 []

2 thoughts on “Chiar a fost decoperit un nou Pamant?

 1. sorin

  Pentru ca universul este infinit si sunt mai multi Sori:). Fiecare galaxie are o zona prielnica pentru viata…Pe discovery este o emisiune foarte interesanta in care se vorbeste despre noi planete, viata etc:)

  Reply
 2. Din Iulia Silviu

  Cat de greu este sa recunostii ca nu suntem o evolutie si doar creatie, poate si un copil de 5 ani sa analizeze ca nu suntem o intamplare si nu traim din concidenta, ca maimutele nu sunt rude cu noi, cineva a zis ca iti trebuie mult mai multa credinta sa crezi ca noi am aparut din nimic sau din big-bang, decat sa crezi ca suntem creati de Dumnezeu.

  Avem constiinta, puteam sa alegem, avem sentimente, avem inima, avem simturi si pot sa vorbesc pana maine, ca totul functioneaza dupa anumite legii, dupa niste criterii, toate au o logica, nu sunt la intamplare, dar omul nu recunoaste lucrarea Lui Dumnezeu si creaza si el la randul lui noi specii de viata imaginar vorbind (extraterestrii, porcul cu aripii, omuleti verzi, mai noi albastri dupa ultimul upgrade, ultima “descoperire” mass media).

  “Maine” ai sa mori si vei sta in fata Lui Dumnezeu si nu vei fii intrebat de big-bang, de planeta Gliese 581 g, sau de omuletii verzii/albastrii maine movi, pe care ii viseaza oamenii nostrii de stiinta si ziua nu numai noaptea, vei fi intrebat de ce ai facut tu cu viata ta, cui i-ai dat-o, cine ti-a fost dumnezeu? Credinta ta in evolutie, religii, descoperiri stiintifice care mai tarziu se dovedesc vechi si gresite, toate astea ascuzand in spatele lor pofta pacatoase, constiinta care nu te mustra de greselile tale… Si ce vei spune tu cand vei fi intrebat ce ai facut cu viata care ti-a dat-o? Ce ai facut tu cu salvarea ta? care o avei prin Isus Hristos? A stat intr-o poza mut? Nu ai vrut sa il asculti…

  Ce e viata?…, nu mai cautati si invatati ce e viata! Biblia e manualul de instructiunii al vietii, cuvantul Lui Dumnezeu… God bless you!
  —scuzati greselile ortografice—

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *