Reconstrucție experimentală a posibilei râșniței antice. Foto: PNAS

Faina in dieta omului din epoca de piatra?

Deși se credea că omul timpuriu era aproape exclusiv carnivor descoperirea unor unelte care conțin urme de făină arată că procesul culegerii semințelor, a măcinării și a gătitului făinei nu era străin locuitorilor timpurii ai Europei. Reziduri de făină ale semințelor unor plante (altele decât grâul) precum și unelte de piatră pentru măcinare au fost găsite în vechi așezări umane din Italia, Cehia și Rusia (sudul Moscovei) din perioada Epocii de Piatră.

Descoperirea a fost posibilă deoarece pentru prima dată arheologii s-au gândit să caute resturi vegetale pe artefactele de piatră așa de vechi. Spălarea uneltelor găsite în situri precum și urmele mai puțin trainice pe care le lasă o dietă omnivoră față de una carnivoră sunt celelalte motive pentru care această descoperire a fost făcută așa de târziu.

Reconstrucție experimentală a posibilei râșniței antice. Foto: PNAS

Reconstrucție experimentală a posibilei râșniței antice. Foto: PNAS

“Această [practică] nu este izolată la un grup mic de oameni. Este o parte obișnuită a subzistenței oamenilor” a declarat paleontologul Bruce Hardy pentru nature.com1.

După ce L-a făcut pe om în ziua a șasea a facerii Dumnezeu i-a spus: “Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ, şi orice pom, care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.” Chiar din a doua generație de oameni întâlnim pe Cain care practica agricultura: “Cain era plugar” (Gen. 4:2).

Aceste descoperiri ale oamenilor de știință sunt în concordanță cu istoria oamenirii creionată de cartea Facerii: de la început oamenii au fost și agricultori.

O altă știre recentă care sprijină mărturia Scripturii este descoperirea dietei Omului de Neanderthal: “Omul de Neanderthal gătea şi mânca legume şi fructe, la fel ca “verişorul” său, omul modern, potrivit unui studiu recent care infirmă teoria potrivit căreia neanderthalienii erau exclusiv carnivori.”2

  1. Stone age fluour found across Europe (nature.com), 18 oct. 2010 []
  2. Omul de Neanderthal gatea si mânca legume si fructe (mediafax.ro), 28 decembrie 2010 []

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *