Inscriptie ebraica descoperita in Israel

Ciobul de ceramică cu inscripția. Foto: Universitatea din Haifa

Ciobul de ceramică cu inscripția. Foto: Universitatea din Haifa

În urmă cu un an şi jumătate, în apropiere de valea Elah, la Chirbet Qeiefa (ISRAEL) arheologul Iosif Garfinkel a descoperit un fragment de ceramică care are inscripţionată pe ea cuvinte în limba ebraică antică. Fragmentul cu inscripţie datează din sec. X î.H. adică din vremea regelui David. Această descoperire demonstrează faptul că pe vremea regelui David evreii cunosteau scrisul şi că în aceea vreme existau scribi.

Profesorul Gherson Galil de la departamentul de studii biblice ale Universităţii din Haifa (ISRAEL) a descifrat cuvintele înscrise pe fragment declarând că: “Acest text este o declaraţie socială cu privire la sclavi, văduve şi orfani. Foloseşte verbe specifice limbii ebraice, precum asah („făcut”) şi avad („lucrat”), care erau folosite rar în alte limbi din regiune. Anumite cuvinte care apar în text, cum ar fialmanah („văduvă”), sunt specifice limbii ebraice şi sunt scrise diferit în alte limbi locale. (…) Inscripţia de faţă oferă elemente sociale similare celor găsite în profeţiile biblice şi foarte diferite de profeţiile scrise în alte culturi…”.

Profesorul Galil a mai declarat că: “Inscripţia indică faptul că Împărăţia lui Israel exista deja în secolul al X-lea î.Ch. şi că, cel puţin o parte dintre textele biblice au fost scrise cu sute de ani înainte de datele prezentate în teoriile contemporane”.

Aceasta inscriptie este cea mai veche descoperită în limba ebraică până în acest moment şi are asemănări ca şi subiect cu unele texte din Biblie (Isaia 1:17, Psalmul 72:3, Exod 23:3).

Pentru a afla mai multe informatii despre aceasta descoperire vizitati site-ul semneletimpului.ro și tornafratre.com (unde se găsesc și traduceri ale inscripțiilor).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *