În SUA majoritatea pastorilor resping evoluția și cred că Adam și Eva au existat cu adevărat

Majoritatea covârșitoare a pastorilor americani cred că Dumnezeu nu a folosit evoluția pentru a crea omul și cred că Adam și Eva au fost oameni în carne și oase conform unui sondaj recent condus de LifeWay Research, o organizație non-profit aparținând Convenției Baptiste de Sud, SUA.

Din sondajul la care au participat 1000 de pastori protestanți (clasici/mainline și evanghelici) a reieșit și că 73% nu sunt de acord cu afirmația “Cred că Dumnezeu a folosit evoluția pentru a crea oamenii”, 74% sunt de acord cu afirmația “Adam și Eva au fost oameni reali”, 46% spun (cu tărie 30% și tentativ 16%) că Pământului are o vechime aproximativă de 6000 de ani (bazat pe genealogiile din Vechiul Testament). 38% predică și învață adunarea despre creație și evoluție mai mult de o dată pe an în timp ce 8% nu vorbesc niciodată despre acest subiect.

Alte date interesante rezultate în urma sondajului:

  • Există o mai mare probabilitate ca pastorii din nord-vest să accepte evoluția (25%) decât cei din sud (8%).
  • Pastorii congregațiilor mai mari resping evoluția  în procent mai mare decât pastorii congregațiilor mai mici.
  • Pastorii evanghelici (82%) cred că Adam și Eva au fost persoane reale cu mult mai mult decât pastorii protestanți clasici/mainline (50%).
  • Pastorii tineri între 18-44 sunt mai în favoarea unui Pământ tânăr (doar 24% îl resping cu tărie) în timp ce 33% din cei de vârstă 45-54 ani și 38% din cei din cei peste 65 ani resping cu tărie un Pâmânt cu vârsta de 6000 de ani.

Comparând cu alte sondaje pastorii americani sunt mai creaționiști decât populația. Conform unui sondaj Gallup din 2010 40% din americani cred că Dumnezeu a creat oamenii în forma actuală, 38% cred că Dumnezeu a folosit evoluția pentru a crea omul și 16% cred că omul a evoluat fără vreo intervenție divină.

Vezi și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *