Știri notabile (21 aprilie)

Bisericile olandeze se închid de mult timp dar în România știrea a ajuns cel mai recent la Antena 3. Olanda este una din cele mai seculare state ale Europei cu doar 39% afiliere religioasă. Chiar și așa, viața comunității creștine olandeze are aspecte vibrante, România fiind una din țările care a beneficiat și beneficiază de suportul material și uman al creștinilor olandezi. Bisericile care se închid sunt însă o realitate foarte tristă, eu însumi (Vasile) trecând acum câțiva ani pe lângă o astfel de biserică transformată în restaurant. Speranța mea este că Dumnezeu va revigora creștinismul în bătrânul continent din Olanda până în România și din Suedia până în Grecia.


Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe române îndeamnă pe credincioși în Pastorala de Paște să “unească mai mult spiritualitatea cu știința, arta medicală cu rugăciunea” pledând pentru un om întreg nu împărțit antagonic între rațiune și credință.


Athanatos Christian Ministry a organizat a 3-a conferință de apologetică pentru apărarea credinței în și prin cultură care a reunit și creștini care lucreză în arte. Directorul executiv Anthony Horvath crede că scriitorii, artiștii și creatorii de filme influențează oamenii mai mult decât o fac poate apologeții “profesioniși”. “Nu tot ce este real și important este învățat prin rațiune” afirmă Harvath. Saitul conferinței din 2012 este onlineapologeticsconference.com.


Muzeul Creației din Kengucky USA a inaugurat luna aceasta Observatorul Johnson. Acesta include mai multe telescoape inclusiv unul inventat de Lyle Johnson, un om de știință creștin și creaționist care a lucrat pentru NASA. Planetariul muzeului a fost vizitat de peste 1 milion de oameni din 2007.


Mai este mai puțin de o lună până la începerea Forului EuroLeadership 2012 din Eger, Ungaria. Forul este un loc de întâlnire, încurajare, networking, învățare și părtășie pentru sute de lideri creștini europeni. Rețeaua de știință va avea în acest an printre vorbitori pe cunoscutul apologet american William Lane Craig și pe matematicianul de la Oxford și autorul creștin John Lennox.


Pastorul prezbiterian Tim Keller (Redeemer Presbiterian Churcy, NY) sumarizează în două postări de blog cartea Bad Religion: How we became a nation of heretics (Ross Douthat, Free Press, 2012) parcurgând ceea ce autorul identifică a fi cele 5 cauze pentru care religia a decăzut semnificativ în occident. Unele cauze le experimentează și România altele sunt la porți.
Prima cauză a declinului creștinismului în SUA este polarizarea politică a bisericilor: bisereicile reformate și o partea a catolicilor sprijinind liberalii iar evanghelicii și o altă parte a catolicilor sprijinind conservatorii. Publicul a  înțeles din puternicul partizanat politic pe care îl practică creștinii că biserica e un fel de anexă a politicii și nu vocea profetică a lui Dumnezeu.
A doua cauză este revoluția sexuală care a explodat cu dezvoltarea mijloacelor contraceptive. Odată cu posibilitatea decuplării sexului de sarcină, etica creștină a sexului a ajuns percepută ca imposibiliă, demodată și nerealistă, chiar și de către oameni care se identifică creștini.
Al treilea factor a fost globalizarea care pare a clătina pretenția la unicitate a creștinismului și impresia că istoric, Creștinismul a susținut colonialismul, dominația europeană, segregarea rasială, regimul fascist și alte proiecte imperialiste ale vestului.
Al patrulea factor în declinul creștinismului a fost prosperitatea materială. Unul din motive este că însuși creștinii vor alege meserii mai bănoase și aducătoare de mai mare prestigiu decât slujbele de slujitori ai bisericii. Alt motiv este critica bogăției și a idolatrizării confortului pe care o face Cristos și implicit Biserica.
Al cincilea și ultimul factor analizat de autor este lipsa de elite creștine în instituțiile și domeniile influente ale societății cum sunt universitățile și educația, instituțiile culturale, mass-media. Aceste instituții și lumea afacerilor sunt controlate de elite educate care privesc religia ca înapoiere ajungând nu doar la o ignorare ci la o respingere activă a acesteia.

Acești cinci factori merită analizați și dezbătuți de creștinii români și pe cât posibil să se evite repetarea greșelilor pe care noi încă nu le-am făcut cât și remedierea greșelilor în care persistăm.


Tim Wilson, autor al cărții True Reason: Christian Responses to the Challenge of Atheism și blogger thinkingchristian.net scrie pe un blog al Washington Post că noii atei nu au dreptul de monopol asupra rațiunii așa cum ar reieși din numele fundațiilor, cărților și actiunilor pe care le inițiază. Sunt cunoscute argumentele falacioase, retorica încărcată emoțional și folosirea ilegitimă și selectivă a dovezilor. Este dat exemplul unei dezbateri recente dintre Bill Craig si Sam Harris în care Craig a adus argumente raționale bazate pe teism pentru existența moralității în timp ce tot ce a reușit oponentul său a fost să producă o tiradă retorică prin care a portretizat cât mai negativ creștinismul.

2 thoughts on “Știri notabile (21 aprilie)

 1. Pingback: Știri notabile (1-21 aprilie) | InfoCrestin LIVE | Stiri Crestine | Resurse Crestine | Radio Crestin Online | Biserici LIVE

 2. paulchisPaul

  Legat de Olanda as face o precizare , e adevarat ca bisericele se inchid si ca doar 39% sunt practicanti dar acest lucru se intampla in marile orase , Olanda rurala si a micilor orase are o situatie mai buna , sunt mai multi crestini , viata de familie mai prezenta . In liceu pe clasa a XII-a am fost in Olanda , in vizita la un liceu olandez reformat in cadrul unui program de schimb de experienta , am locuit la o familie intr-un oras Middleburg (e un oras mai mic) , familia era crestina , citeau biblia si faceau mini-studii in fiecare zi. Am mers cu ei si la biserica(o biserica reformata ortodoxa , deci nu la biserica reformata de stat care e de teologie liberala) , biserica era destul de noua , moderna (se vedea ca a fost construita de cativa ani si nu e medievala) , oameni destul de numerosi.
  Deci exista si zone din Olanda unde bisericile nu se inchid .
  Deasemenea la Middleburg (ca de altfel si la Dortrecht un alt oras , ceva mai mare , pe care l-am vizitat) NU am vazut nici-o cafenea pt. drogati si nici magazine cu prostituate.
  Nu trebuie sa confundam Amsterdamul si Roterdamul cu alte regiuni ale Olandei.
  Evident in conditiile in care majoritatea populatiei locuieste in marile orase (unde se intampla mai des fenomenele negative si tragice descrise in articol) , in aceste orase si secularizarea e mai raspandita.
  La Amsterdam si Roterdam nu am fost pt. ca gazdele aveau alt program asa ca nu am vazut nicio biserica-restaurant sau ceva de genul asta . Ideea e ca exista regiuni geografice unde exista crestini , minoritari e adevarat dar exista , iar viata crestina se dezvolta. Au si ei scoli, licee, ziare, radio, chiar partide politice (crestin-democratia olandeza are reprezentanti in Parlament , desigur corespunzator cu procentul crestinilor ) .
  Crestinii biblici , conservatori d.p.d.v teologic exista , sunt minoritari in masa populatiei olandeze (dar crestinii adevarati au fost intotdeauna o minoritate , ,,multi chemati , putini alesi,,) , sunt si impartiti in mai multe culte (nu stiu cum se inteleg , nu am intrebat astfel de lucruri atunci) , chiar si reformatii ortodocsi apartin mai multor culte, deci nu e ca la noi unde exista un singur cult baptist , unul penticostal si unul crestin dupa evanghelie, unul ortodox etc. La baptistii nu am fost pentru ca , gazdele erau reformate .
  Desi numeric sunt mai putini ca noi romanii (si populatia Olandei e mai mica avand in vedere suprafata redusa a tarii) mi s-au parut mai organizati , au implicare in viata societatii mai activa , exista o disciplina mai buna. O fi sangele germanic de vina.
  Asa mi s-a parut mie .
  E adevarat ca au si resurse materiale mai consistente , de exemplu aveau la liceu o sala de sport multifunctionala cam cat sala sporturilor de la noi din Cluj , era uriasa . Eu la liceul Emanuel am facut sport 4 ani intr-o sala de clasa special amenajata cu saltele de sport , o sala minuscula .

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *